HISTORIC HOME RENOVATION MADE FOR TWO

Opposites may attract, but it takes skill to bring different style preferences together into one design. When this husband and wife team called Divine Design to marry their creative visions in a historic home renovation, the result was carefully balanced aesthetic that also captured the home’s historic spirit. The home—a Frank Lloyd Wright inspired design—was in need of a fresh look and some minor changes in layout to make it the perfect entertaining space. The Divine team first assessed the space itself. After determining they could work with the original footprint, they created a better flow by opening the kitchen into the dining area, and creating workspace and seating with a custom, angular island.




TWO STYLES, ONE KITCHEN DESIGN

In order to satisfy one client’s love of warmer tones and the other’s desire for rich splashes of color, the design team balanced white cabinetry and café au lait stone countertops with bold accents of deep red in the open shelving, tile, and cabinetry accents for the final kitchen design. The entire palette is brought into harmony with a beautiful hardwood floor in a light color wash. To achieve the clean lines popularized by Frank Lloyd Wright, the team opted for straight design elements (as in the stripe of red, handmade glass accenting the tile backsplash) and angled, under-cabinet electrical outlets to remove them from the visual field. Stainless steel fixtures and a chimney vent hood complete the modern appeal of this timeless kitchen design.

 




NATURAL APPEAL MEETS MID-CENTURY MODERN DESIGN

The mid-century modern design incorporated additional skylights as a complement to the floor-to-ceiling windows already present throughout the now-open dining space. Paired with the other design selections and views of the Japanese gardens surrounding the home, this additional natural light gives guests the impression of a green design. Other natural elements, such as the original wood beams and the custom-built, bar-height dining table in glass and reclaimed wood complete the serene feel of the entertaining space. The complete look honors the home’s mid-century modern design while incorporating natural, modern touches.




A SMALL PANTRY SOLUTION

Opening walls in the kitchen doesn’t have to mean sacrificing useful storage. The Divine team created useful small pantry solution with an integrated approach, installing an integrated fridge and slim, pull out pantry system that provided ample storage for necessities, while maintaining the flow of the workspace. Using this small pantry solution allowed easy access to the necessities for the couple, allowing them to cook meals and entertain in the space with ease. 




CONCEALED STORAGE, BOLD STYLE

To welcome guests with a bold statement, the kitchen entryway was reimagined with a striking paint-on-stain representation of Wright’s signature geometric design. The red and wood-grain effect is both a nod to the home’s original architect, and a prominent way to bring one of the client’s favorite hues into the design. The artwork has a functional purpose as well; a pair of entry closets offers concealed storage within the geometric design. This hidden storage solution provides a place to tuck away coats and other necessities neatly away, giving the artwork the stage.




A CUSTOM DINING TABLE FOR COMFORT

A home’s design is only as good as the comfort of its inhabitants. When the client requested a bistro-height custom dining table that blended seamlessly with the rest of the space, the Divine team went to the drawing board to design a solution. The result was a completely custom piece, with a glass tabletop that played well with the plentiful windows. Using glass also meant the bar-height table wouldn’t compete with the open-concept appeal of the space. The custom dining table rested on a support made from reclaimed wood, closely resembling the home’s natural wood beams. One of the builders staff turned this artful dining table concept into a beautiful, functional area to enjoy meals with friends in comfort.




ART AND ARCHITECTURE IN FOCUS

One of the major goals of the project was to honor the home’s design roots. Another was to incorporate the couple’s large piece of custom artwork seamlessly into the design. The prized floor-to-ceiling painting presented an interesting design challenge: creating a space with a wall large enough to house this unique element of the home, while maintaining the open concept feel. The team was able to relocate the piece—previously housed into the kitchen—and give it prominent placement in the redesigned formal dining area. 


Share this:

"The attention to detail, the concern you showed for our vision, the discussions of and agreement to our requirements and desires, and finally, the finished product made us very happy that we chose you and Divine for the biggest home improvement project we’ve ever undertaken.

We are happy to recommend your team at Divine to anyone. Thank you again for making our project such a positive experience."


- E&S A. Marlborough, MA