A EUROPEAN DESIGN, A USEFUL LAYOUT

Sometimes layout can make all the difference for a space. When the client wanted a fresh, European design for their Clarendon street townhome in the heart of Boston’s South End, Divine created both beauty and function by first reimagining the kitchen. Choosing a peninsula layout over a center island to increase work space, and moving the cooktop to the back wall created ample countertop area, extra cabinets, and seating. Looking beyond the kitchen itself, an underutilized hallway closet became the perfect space for a built-in refrigerator and pantry storage 




COZY DINING AREA, AMPLE BENCH SEATING

A custom dining table, complete with bench seating, served to create both extra storage and a hip place or guests to come together over a meal. Using only a small footprint, the dining area can handle even a larger dinner party with ease. The natural wood and metal nicely contrast the lighter walls and floors. The feeling of the space can be easily refreshed with new textile choices and accents. Bench seating works well in tight spaces, or in layouts where optimizing seating is important.




A MODERN FIREPLACE AS A FOCAL POINT

To create a cohesive entertaining space, the Divine team made several small changes to the living room that reaped big rewards. The team redesigned the living room with a modern fireplace with clean lines and engineered stone accents to create a beautiful focal point for the room. A flat-screen television mounted over the fireplace freed up space for a modern sectional seating area. The clever approach defines the dining and living areas, while allowing guests in all three spaces to enjoy the television and modern fireplace.   




GLASS AND STEEL STAIRCASE FOR A UNIFIED LOOK

The team designed the entryway area as a bright, open space. Removing the traditional spindle bannister in favor of a glass and steel staircase gave the entry a sleek contemporary polished appearance. The dated built-in display shelves were also reimagined. The Divine team divided the space into an artfully conceived display area, with built-in lighting and glass shelves to brighten the look. Using design elements already in place, Divine was able to create beautiful focal points in an oft-overlooked area of the home 




ENLIGHTENED CUSTOM GLASS FLOOR

One of the challenges of the design was to retain the natural light of the open, two-story space off the kitchen, while maximizing square footage. To accomplish this, the team incorporated a custom glass floor in what was previously unusable space. This preserved the light, open feel of this area, while creating space above for a sitting area or small office. To create a functional focal point for this newly reimagined space, the team created storage and a welcoming seating area for guests. This thoughtful conversation area creates a unique, attractive space in which family and friends can be comfortable. The custom glass floor design was specially engineered to serve lighting needs below while safely providing square footage above.


Share this:

"Mariette, you and your team have been a pleasure to work with. I am thrilled with my kitchen and my bathroom vanities and would highly recommend your firm. If you ever want to have people stop by my house to show them any of the cabinetry, I would be proud to show off my kitchen and bathrooms. Thank you again and best wishes for much continued success!"

- R.G. Sudbury, MA