Design dash in the Metrowest

The master bathroom in its original form could be accessed by way of the walk-in closet off of the relevant bedroom. However, Jana proposed to  open up the master bedroom retaining wall, which previously separated the closet and bathroom from each other and the main room. The design idea was green lit by her clients, and imminent functionality among the three adjoined spaces ensued.

The newly formed opening allowed for a newfangled sense of feng shui. For the residences of this project, subsequent practicality + accesibilty created future ease in use. Rather than the typical swing doors found in traditional-style homes, Jana and her clients opted for something more playful, and well…effective.

A pair of sliding barn-doors affixed to a mounted wrought-iron bar allowed entry into either the closet, bathroom, or both at one time if decided. Furthering the open-ambience of the project’s goals, full-length mirrors cling to the center of these re-purposed barn doors. The mirrors create an heir of depth previously unfounded, but ultimately provide optimal “checking out of one’s self” before heading out the door to work.

His and her sinks with a custom-designed vanity precedes the adjacent toilet when entering into the room; which now sits adjacent too. Subsequently, no person might be left feeling naked and afraid in lieu of Jana’s calculated disguising of this, new “porcelain thrown”.

So, if you’re doing the math…

The re-positioning of the shower and vanities + the removal of the retaining wall means that a decent amount of space (length and width included) remains. This time though, that gap in possibilities is now wide enough to be functional.

Now, what does one do with such a gift? Figure out a way to discreetly place both laundry and dryer machines in their two. And, of course, to do so without breaking the taboo— which is evidently over-packing and cluttering. But naturally, Neudel manages to build in a closet-like feature that when closed goes almost unnoticed. However, to yours, mine and ours surprise, when the doors swing open, a set of stacked machines appear. it’s magic!




Bathroom renovations: celebrating 150 years of Frank Lloyd Wright

Bathrooms are always a challenge. How does one maintain themes throughout the house in such a small space? How does one make a toilet look beautiful? How does one satisfy the client, and also answer the previous two questions? How? How? How? Well, Samantha DeMarco answers these questions and some in the final product of this bathroom. The spa, like the previous parts of the Frank Lloyd Wright, inspired home came with particular stipulations. The client wanted a clean, contemporary aesthetic. So clean, so contemporary, so…well so much so that the P trap had to be hidden. Which seems like a thoughtless, in the bag desire for any designer. WRONG. Building code regulations demand that certain parts of a bathrooms plumbing be easily accessible. So how does one make a p trap hidden, yet accessible? Well, by building it into a stone wall, with a matching cover. Duh?

Furthermore, Once Samantha designed for her clients the perfect accessible, secret panel into the p trap, her next process was in the bathroom mirror. Originally the bathroom mirror was intended to run to the corner of the wall. However, Samantha’s clients preferred to have the mirror end parallel to where the custom-pendant lights hung.

Additionally, Divine Design + Build installed the Maris by TOTO Wall-Hung Deal-Flush Toilet. The new appliance allowed for a more open feel in the space, as opposed to the clunky appearance of a standard white, porcelain toilet mounted to the ground.

In conjunction with the TOTO appliances is the custom concrete sink.

Rounding out the bathroom is a brushed nickel Hansgrohe faucet.

The final rendering of this Frank Lloyd Wright inspired bathroom is stunning. From the creme, stone tiling to the red/fuschia pendant lights Samantha inspired a fresh new look with a wink to past mid-century modern modes. Effectively, this bathroom transformed and approached a total 180.




In for the long HALL

Hall Bathroom

Red is great. Especially when used in small doses. For example, red introduced in form of “accent wall” within an open floor plan, or a larger space slash room. When is red, not great? Red is not great when applied in small, enclosed spaces. Define enclosed spaces? Windowless rooms. Windowless rooms with low ceilings. One room, in particular, embodies this “enclosed space” theory. The bathroom, typically. While there are always exceptions to the rules, in this case of bathroom travesty, we first point the blame to these red walls— making an already small space feel even darker and yes, smaller.

However, combative color choices and opposing style schematics lead this hall bath even further astray. However, not all is lost, and nothing really can be. So too, and so true for this bathroom especially. In line with this, Divine Design + Build designer Jana Neudel proves that dreams of wide, open spaces really do come true. Even in a bathroom.

The “before” layout of the hall bathroom provided more privacy than necessary, and ultimately an outdated outlook on bathroom conventions. The original bath found fault in the awkward entryway first implemented. A misplaced retaining wall backed up to the shower produced a narrow breezeway of sorts. While the wasted space provided for privacy, so too does the invention and implementation of a bathroom door. Seems a little redundant. But, we’re a little bit more casual about these things in 2017.

Thus, Jana’s proposal to knock down the small retaining wall was just one part of her multi-faceted strategy in creating as much space as possible. The would-be demolished wall allotted for a single-run design and now, even a bathtub. Neudel then rotated the now shower/tub combination so that the length of ran along the left-hand wall. The existing vanities were removed and replaced on the right-hand wall rather than their original position to the former side.

~Madison Silvers


Share this:

"Mariette, just wanted to let you know how happy Rick and I are with our new kitchen. We enjoyed working with you and your team. We love the design. It met all our expectations."

- J.D. Wellesley, MA